facebookBtn      twitter   LinkedInLogo-black rssBtn snemovnaBtn

Názory

Můj názor na strategii e-governmentu

27 Březen 2013 Tisk PDF

Vláda dnes projedná Strategický rámec rozvoje veřejné správy a e-governmentu po roce 2014+. Mluvit o rozvoji e-governmentu v České republice je důležité. Nesmíme ale zůstat u slov a strategických klišé. Musíme konat.

Celý článek...
 

Firmy mají trestní odpovědnost už více než rok

26 Březen 2013 Tisk PDF

Trestní odpovědnost právnických osob je bodem z protikorupční strategie, který se podařilo prosadit a už více než rok funguje v praxi. Už od 1.1. 2012 mohou firmy a další instituce čelit sankcím za více než 80 trestných činů - od obchodování s lidmi až po hospodářské a korupční trestné činy. Pokud firma poruší zákon, může soud rozhodnout o jejím zrušení, propadnutí majetku, peněžitém trestu, o zákazu činnosti, zákazu plnění veřejných zakázek, nebo například zákazu přijímání dotací.

Celý článek...
 

V čem se pan prezident Zeman mýlí

22 Březen 2013 Tisk PDF


Včera se pan prezident opět opřel do naší strany LIDEM. Je na čase vyvrátit některé z jeho argumentů, či názorů. Na vyvracení všech jeho nepravd naštěstí nejsem sama. I Nejvyšší správní soud shledal, že některá Zemanova tvrzení během prezidentské kampaně byla nepravdivá, či demagogická. Po několika vyjádřeních nového pana prezidenta vůči straně LIDEM, jeho nového obětního beránka, se však zkrátka musím ozvat.

Celý článek...
 

Fakta, která zazněla na kulatém stolu k Jesenicku.

22 Březen 2013 Tisk PDF


1. Únorová nezaměstnanost v okrese Jeseník je 13,7%. Celkem nezaměstnaných je 4026. Nabízí se pouze 31 volných pracovních míst. Na jedno pracovní místo připadá 130 uchazečů. V Olomouci je to 40, v Šumperku 25, v celém Olomouckém kraji 35. Velká nezaměstnanost připadá na lidi pouze se základním vzděláním. V některých městech je nezaměstnanost vyšší než 13,7%. Jedná se o Javorník (18%), Hanušovice (19,2%).

2. Lesy České republiky a jejich politika nejsou nastaveny tak, aby podporovaly kraje jako Jesenicko.

3. Existuje řada strategických dokumentů pro Jesenicko. Starostové s nimi ale nepracují.

4. Situaci by zlepšila dopravní dostupnost. Vzdálenost státní správy podle starostů též nepodporuje místní podnikatele.

5. MPSV bude přispívat až 15.000 Kč na veřejně prospěšné práce. MPSV zaměří podporu i na zaměstnávání mladých do 30 let. Zaměstnavatel může získat dotaci až 24.000 Kč. Celkem na dotační politiku zaměstnanosti má MPSV vyhrazeno 7,7 mld Kč.

6. Úřad práce má v plánu podpořit: 380 veřejně prospěšných míst dotací ve výši 16 800 000 Kč, 180 společensky účelných míst dotací ve výši 9,5 miliónu Kč a 30 společensky účelných míst určených pro uchazeče o zaměstnání za účelem samostatně výdělečná činnost dotací ve výši 1,5 miliónu Kč.

7. Úřad práce také bude podporovat projekty a programy, které se zaměří na vzdělávání, nebo na projekt Zpět do práce a na projekt praxí pro mladé do 30 let.

8. Starosta Bílé Vody zmínil, že u něho v obci pouze 3-4 lidi pracují v oblasti, která není financována z veřejných rozpočtů.

9. Mladým chybí vize. Neví, co chtějí, a neví, kde se uplatnit. Nemají vzory.

10. Podvýbor pro vězeňství nepodporuje zachování věznice ve Vidnavě.

 

Otázky a odpovědi 3. březnového týdne

17 Březen 2013 Tisk PDF

Co říkáte na Zemanovu negativní reakci ohledně médií?

Komentáře pana prezidenta Zemana vůči médiím se mi nelíbí. Přijde mi, že jeho vyjádření vůči inteligentnosti dotazů novinářů a jejich údajně
přehnaně vysokému sebevědomí nastolují atmosféru, kdy člověk váhá, jestli se má zeptat na věc, která ho zajímá. Pak se stane, že se raději vůbec nezeptá, aby třeba nevypadal blbě. To podle mého názoru obecně společnosti neprospívá. Myslím si, že žádná otázka není špatná. Politik musí zareagovat na cokoliv. Musí se snažit vysvětlit svůj pohled na věc a to i v případě otázek, které se mu zrovna nezamlouvají.

Celý článek...
 

Další březnové otázky a odpovědi

11 Březen 2013 Tisk PDF

Proč myslíte, že hackeři zaútočili (nejen) na české zpravodajské servery?

Asi je to baví a berou útoky na weby, které všichni znají a denně používají, jako výzvu. Asi chtějí mít pocit, že umí zakročit do života masy lidí. I tyto hackerské útoky ukazují, že bychom se měli věnovat kybernetické bezpečnosti. U nás v LIDEM na těchto otázkách pracuje můj kolega Viktor Paggio.

Celý článek...
 

První březnové otázky

04 Březen 2013 Tisk PDF

Co říkáte na návrh žaloby pro velezradu v případě dosluhujícího prezidenta Václava Klause, kterou podepsalo 28 senátorů? Jak doufáte, že situace dopadne?

Stejně tak, jako byla nešťastná šíře amnestie, je nešťastná také žaloba na prezidenta. Je to důkazem, že se neumíme důstojně rozloučit s prezidentem, který dvě volební období sloužil naší zemi a po celou dobu jeho působení, až na závěr, patřil mezi velmi oblíbené politiky. Důležité je uvědomit si, že trestem může být ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt. Nemyslím si, že by tyto tresty byly v případě Václava Klause aktuální. Obzvláště ztráta prezidentského úřadu je trestem netrestem. Myslím, že každý další prezident díky živé diskuzi kolem amnestie bude opatrnější a že nepotřebujeme soudní proces, abychom tohoto cíle dosáhli.

Celý článek...
 

Výzva k Mezinárodnímu dni otevřených dat

20 Únor 2013 Tisk PDF

Dnes jsem podpořila výzvu k Mezinárodnímu dni otevřených dat Chceme otevřená data! Myslím si, že otevřená data skrývají velký potenciál pro zlepšení veřejných služeb a značné úspory ve fungování státní správy. Vláda by se měla zasadit o to, že budou klíčová data zpřístupněna v otevřeném formátu, k čemuž se zavázala v rámci iniciativy Partnerství pro otevřené vládnutí ze dne 4. dubna 2012. 

Více o tom k čemu slouží otevřená data se můžete dočíst na www.otevrenadata.cz.

 

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 4 z 18
Joomla SEO powered by JoomSEF