facebookBtn      twitter   LinkedInLogo-black rssBtn snemovnaBtn

Novinky

Na schůzce ve firmách Gala a Meopta

14 Únor 2013 Tisk PDF

Toto pondělí jsem navštívila dvě firmy v Olomouckém kraji- Galu v Prostějově a Meoptu v Přerově.

Celý článek...
 

Poslanecký návrh novely zákona o trestní odpovědnosti právnických osob

08 Únor 2013 Tisk PDF

Spolupodepsala jsem poslanecký návrhem novely zákona o trestní odpovědnosti právnických osob. Zařazujeme ním nově do seznamu trestných činů, ze které mohou být právnické osoby postiženy, trestný čin lichvy. Tento návrh podáváme především vzhledem ke stále se rozrůstajícím nekalým praktikám na poli poskytování úvěrů. 

Lichva v rovině trestněprávní je v současné době aplikovatelná pouze na pachatele z řad fyzických osob. V praxi však v řadě případů dochází k tomu, že k lichevním praktikám se často uchylují právě nebankovní poskytovatelé půjček a úvěrů z řad právnických osob. Nemožnost trestat právnické osoby za spáchání trestného činu lichvy je tedy jednoznačně nedostatkem stávající právní úpravy.

Podvodní poskytovatelé půjček využívají finanční tísně a důvěřivosti klientů, aby se na základě vysoce nevýhodné smlouvy o půjčce spolu s dalšími zajišťovacími prostředky dostali k majetku klienta. Půjčka ve většině případů není vyplacena vůbec nebo dochází k předání menší částky na začátku spolupráce, aby byla získána důvěra klienta. Závěrem klientovi zůstávají jeho původní závazky, různými způsoby přichází o nemovitost a případně mu ještě hrozí další vymáhání dluhu od podvodné společnosti.

Na tomto návrhu jsme spolupracovali s Platformou pro odpovědné finance, které se nyní snaží o vytvoření a distribuci metodických pokynů (včetně vzorových dokumentů), jak postupovat v rámci trestního řízení pro oběti trestného činu lichvy.

Celý text novely zákona ZDE.

 

Dopis poslankyně: Firmy, snižte si náklady díky našim vědcům

30 Leden 2013 Tisk PDF

Vážení podnikatelé Olomouckého kraje,

obracím se na Vás, protože Vám chci představit možnosti, kterých Vaše firma může využít pro svůj rozvoj, navýšení zisku a konkurenceschopnost. Velkou devizou pro Vás může být znalost, která zkvalitní Vaše výrobky, nebo sníží náklady. Máte výjimečnou šanci dosáhnout na takové know-how, a to na Univerzitě Palackého - pokladu Olomouckého kraje, který sice všichni jaksi registrujeme, ale jeho hodnotu a potenciál si stále neuvědomujeme.

Na univerzitě se vzdělává 23.000 studentů, kteří pracují na stovkách úkolů, které by i Vaši firmu mohly obohatit. Studentům můžete sami navrhnout téma pro výzkum, jehož výstupy  můžete následně  využít v praxi. Mimořádné aktivum představují sami vědci. Například docent Marián Hajdúch, profesor Radek Zbořil a profesor Ivo Frébort. Zdejší výzkumníci se řadí mezi  nejcitovanější v Česku a přispívají do odborných časopisů vycházejících po celém světě. Publikují o tom, jak zvýšit efektivitu pěstování plodin, jak zmenšit polovodiče v elektronických přístrojích tak, že je ani lidské oko neuvidí, jak zpomalit stárnutí pokožky, jak využít nanočástice pro diagnostiku nemocí, pro čištění vod, pro voděodolné textilie, pro lepší izolaci, pro zlepšení antibakteriálních a antifungálních vlastností tkanin, nebo třeba pro optiku. Prodat jejich skvělé výstupy a  využít skryté příležitosti pro komerční sféru zatím však moc neumíme.

Ráda bych v tomto dopise vyzdvihla to, co se olomoucké vědě daří zužitkovat ve firmách. Firmě Remachem působící v Prostějově se díky spolupráci se studenty podařilo vyvinout speciální průmyslový nepěnivý čisticí prostředek, který plně nahrazuje toxická a hořlavá odmašťovadla. Univerzita a její centra spolupracují i s firmou Nivea na kosmetice proti vráskám. Olomoucké know-how umí využít také Syngenta, firma nabízející přípravky na ochranu rostlin proti plevelu a houbovým chorobám a škůdcům. S našimi vědci pracuje také společnost BASF vyrábějící chemikálie, plasty a zušlechťující komponenty pro rostliny. Přála bych si, abych ve výčtu spolupracujících firem brzy našla i Vaši firmu.

Obrátit se můžete na Vědecko-technický park, případně rovnou na vědecká pracoviště univerzity, jako je Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů, Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, nebo BIOMEDREG - ústav molekulární a translační medicíny. Tento dopis posílám také zahraničním obchodním komorám, které by know-how mohly nabídnout firmám ve svých zemích.

S pozdravem, Lenka Andrýsová, poslankyně za Olomoucký kraj

 

Na Jadran k moři jen s občanským průkazem

23 Leden 2013 Tisk PDF

Jsem zpravodajkou novely zákona o cestovních dokladech. Včera jsme se opět posunuli v projednávání tohoto sněmovního tisku, který má ambici zjednodušit občanům České republiky cestování do zemí Balkánu. Doposud jsme mohli vycestovat bez dokladu pouze do zemí, které jsou v tzv. schengenském prostoru. Nově bychom mohli jen na občanský bez problémů cestovat do Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Chorvatska, Makedonie a Srbska.

Celý článek...
 

Pět otázek ke konci týdne

18 Leden 2013 Tisk PDF

1. Speciální zákon, který by upravoval problematiku lobbingu v České
republice, nevznikne. Problematiku chce vláda řešit jiným způsobem. Není
to škoda?

Se vším se dá pracovat. Musíme najít shodu s většinou ve sněmovně. Osobně jsem i dříve doporučovala, abychom šli cestou úpravy jednotlivých zákonů, které by zprůhlednily tvorbu legislativy. Právě to je totiž smyslem celé
regulace lobbingu. Nový zákon o lobbingu jsem si představovala jako soubor
novel již existujících zákonů. Líbila by se mi cesta úpravy zákona o jednacím řádu, zákona o střetu zájmů a realizace projektu e-legislativa, která má výrazným způsobem přispět k zpřehlednění legislativního procesu. Proč to všechno potřebujeme? Chceme se dozvědět, kdo je autorem kterého pozměňovacího návrhu. To je někdy při jednání na výborech problém. Chceme se také dozvědět včas, co za zákon se tvoří a jaký je jeho směr. Chceme do diskuze o zákonech zapojit veřejnost včas.

Celý článek...
 

Moje priority v roce 2013

11 Leden 2013 Tisk PDF

1. E-sbírka a e-legislativa

Cíl: Zlevnit celkové náklady, rozvinout diskuzi nad tím, co od e-sbírky očekávat.

2. Financování politických stran

Cíl: Prosadit zákon, který je již sepsán, případně podat pozměňovací návrhy týkající se transparentního účtu na financování běžného chodu strany, nikoliv pouze na volební kampaň.

3. Etický kodex

Cíl: Prosadit a přijmout již sepsaný etický kodex pro poslance.

4. Jesenicko a další strukturálně postižené regiony

Cíl: Reagovat na podněty starostů, spolupracovat s krajem na kulatých stolech. První by měl shrnout podporu státu problematickým regionům, druhý by měl odhalit potenciál Jesenicka.

5. Mezinárodní organizace

Cíl: Reagovat na analýzu MZV a MF, navrhnout zrušení členství v některých organizacích, změnit systém. A dále se věnovat reformě Radě Evropy a větší transparentnosti v otázce financování OSN.

6. Zákon o úřednících, reforma veřejné správy

Cíl: Prosazovat normu, která bude odpovídat protikorupční strategii, prosazovat reformu veřejné správy, větší spolupráci obcí, elektronizaci výkonu státní správy, mapu jednotlivých agend.

7. Jednací řád Poslanecké sněmovny

Cíl: Navrhnout změnu jednacího řádu, která zajišťuje dohledání navrhovatele pozměňovacích návrhů podaných i na schůzi výboru (tzv. legislativní stopa), včetně důvodové zprávy k nim. A prodloužit lhůtu mezi 2. a 3. čtením. Dojte tak ke zprůhlednění legislativního procesu a tato varianta se jeví i jako jeden z účinných nástrojů regulace lobbingu.

8. Open Data

Cíl: Otevřít data veřejné správy veřejnosti ve strojově čitelné podobě, aby na jejich základě mohli vznikat uživatelsky přívětivé aplikace zlepšující služby pro občany (např. obchodní rejstřík, ale i jiná data ministerstev).

9. Akcie na doručitele

Cíl: Podpořit zákon o transparentnosti akciových společností, podpořit transparentnost firem, které se podílí na veřejných zakázkách.

10. Jednotná prezentace České republiky

Cíl: Zavést jednotný styl log u státních úřadů (bude existovat přechodné období, kdy budou instituce využívat staré materiály). A prosadit také vytvoření společné komunikační strategie, které pomůže zatraktivnit naši republiku v zahraničí.

 

Odpovědi na otevřený dopis občana

08 Leden 2013 Tisk PDF

Vážený pane Sajdoku,

reaguji na Váš otevřený dopis, ve kterém se dotazujete na řešení některých dlouhodobých problémů, především korupce a netransparentnosti veřejné správy. Předně bych chtěla poděkovat o Váš zájem a hned v úvodu mohu konstatovat, že v posledních měsících jsme na půdě Poslanecké sněmovny učinili několik významných kroků vedoucích ke zprůhlednění a lepší kontrole v řadě oblastí.

Celý článek...
 

Hlasujte pro zrušení zákona

07 Leden 2013 Tisk PDF

Dnes jsem hlasovala na webu ZrušmeZákon.cz pro jeden z navrhovaných pěti zákonů, který by parlament mohl zrušit. Jsem velmi zvědavá, který zákon dostane nejvíce hlasů a bude předán poslancům ke zrušení.

Hlasujte i vy na stránkách www.zrusmezakon.cz. Dejte stopku byrokratickým zákonům.

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 7 z 30
Joomla SEO powered by JoomSEF