facebookBtn      twitter   LinkedInLogo-black rssBtn snemovnaBtn

Novinky

Přístup k majetkovým přiznání politiků by mohl být jednodušší

19 Duben 2013 Tisk PDF

Včera odpoledne se v Poslanecké sněmovně uskutečnil druhý kulatý stůl k novele zákona o střetu zájmů a majetkových přiznání politiků pod záštitou poslankyně Lenky Andrýsové pořádaný nevládními organizacemi Zaostřeno o.p.s. a Ekologický právní servis o.s.

Debata navázala na předchozí setkání, které proběhlo před dvěma týdny a na kterém se účastníci se shodli, že příprava rozsáhlé vládní novely zákona o střetu zájmů je velmi výrazně ohrožena s ohledem na harmonogram příprav a potřebu nalezení široké politické shody na obsažených opatřeních. Jako vhodné řešení proto považují předložit novelu zákona o střetu zájmů v užším vymezení a s méně komplexními požadavky cestou poslanecké iniciativy. Zároveň lze paralelně pracovat na obsáhlejším návrhu dle zadání protikorupční strategie.

Celý článek...
 

OSN se inspiruje našimi nápady

17 Duben 2013 Tisk PDF

Nedávno jsme společně se stážistou Tomášem odesílali e-maily do OSN. Sepsali jsme tipy, jak změnit web a zvýšit transparentnost OSN. Už dnes
máme první odpověď z New Yorku. Píší:

Celý článek...
 

Rozklikávací rozpočet - výhod přináší bezpočet

15 Duben 2013 Tisk PDF

Když jsem si prolistovávala materiál se závěrečným účtem, který shrnuje, jak Ministerstvo zahraničních věcí plnilo během roku svůj rozpočet, záviděla jsem lidem z Nového Města na Moravě. Důvod je prostý. Na rozdíl od našich tabulek s řadou čísel a nejasných abstraktních pojmů se novoměštští dokáží proklikat třeba k tomu, že letos jejich město utratilo 8087 Kč za opravu rozhlasu, nebo že město dalo grant Unii rodičů ČR ve výši 38 000Kč, nebo občanskému sdružení Komorní hudba dnes ve výši 35 000 Kč.

 

Celý článek...
 

Potřebujeme zpřehlednit webové stránky OSN. Chceme snadněji najít, jak hospodaří.

05 Duben 2013 Tisk PDF

Organizace spojených národů hospodaří dva roky s více než 5 miliardami USD (cca. 100 miliard Kč).  Celkové platby příspěvků ČR ve prospěch OSN v roce 2011 představovaly 460 mil. Kč, v roce 2015 je jejich výše odhadována na cca 750 mil. Kč. Celkové mandatorní platby příspěvků do celého systému organizací OSN činily v roce 2011 cca 620 mil. Kč a v roce 2015 stoupnou na téměř 900 mil. Kč. Přispíváme i dobrovolně. Do celé struktury OSN včetně mírových misí a přidružených agencií a organizací jsme v roce 2011 odvedli kolem 800 miliónů Kč. Navzdory výši finančních prostředků svěřených této organizaci není její rozpočet příliš transparentní.

Celý článek...
 

Debata k novele zákona o střetu zájmů

05 Duben 2013 Tisk PDF

Včera odpoledne se uskutečnila první ze série dvou expertních debat k novele zákona o střetu zájmů a k majetkovým přiznáním politiků, pořádaných pod záštitou poslankyně Lenky Andrýsové ve spolupráci s neziskovými organizacemi Zaostřeno, o.p.s. a Ekologický právní servis.  Jedná se o formát moderovaných kulatých stolů s uzavřenou skupinou odborníků.   

Cílem je nalézt ucelené a koncepční řešení v současnosti neuspokojivě fungujících ustanovení zákona o střetu zájmů, která potřebují novelizaci. V současné době zákon nenaplňuje předpoklady, které by měl: majetková přiznání nejsou veřejnosti snadno dostupná, kontrola pravdivosti informací je pouze formální, sankce většinou nejsou vymáhány a výše pokut je velmi nízká.

Celý článek...
 

Maximální splatnost faktur schválena

27 Březen 2013 Tisk PDF

Když se setkávám s podnikateli a živnostníky, často říkají, že by jim stačilo, kdyby jim stát pomohl, aby jim zákazníci platili včas. Platební morálka klientů je obzvláště pro menší firmy zásadní. Když nedostanou peníze za velkou zakázku včas, mohou mít velké problémy s dalším financováním svého provozu a další výroby. Dále se bohužel stává, že splatnost faktur byla u mnohých zakázek ve veřejné sféře nastavena na 90 a více dní. Opět ani to malým a středním podnikům neprospívalo.

Celý článek...
 

Studenti VŠE navštívili Poslaneckou sněmovnu a debatovali s poslankyní Lenkou Andrýsovou

26 Březen 2013 Tisk PDF

Klub mladých politologů ve spolupráci s kanceláří poslankyně Lenky Andrýsové zorganizoval pro studenty Vysoké školy ekonomické komentovanou prohlídku Poslanecké sněmovny, po které následovala debata s Lenkou Andrýsovou. Akce se zúčastnilo dvacet studentů.

Celý článek...
 

Kulatý stůl se starosty řešil vysokou nezaměstnanost a rozvoj Jesenicka

22 Březen 2013 Tisk PDF

Analýza stávající neutěšené situace na Jesenicku a hledání nástrojů pro jejich podporu byla hlavní témata diskuse, která se uskutečnila 18. března v Olomouci. U kulatého stolu se sešli starostové obcí, poslanci a zástupci ministerstev. Hlavními tématy byla nezaměstnanost a nedostatečná podpora malých podnikatelů.

Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 5 z 30
Joomla SEO powered by JoomSEF